PERUBATAN ISLAM JARAK JAUH
 
HomepijjCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share
 

 SAKA SECARA UMUM

Go down 
AuthorMessage
ibrahimmtnor
Admin
ibrahimmtnor

Posts : 59
Join date : 2009-11-19

SAKA SECARA UMUM Empty
PostSubject: SAKA SECARA UMUM   SAKA SECARA UMUM EmptyWed Apr 14, 2010 10:25 pm

Assalamu'alaikum dan Selamat Sejahtera

Segala Puji dan Puja hanya tertentu kepada Allah SWT, Tuhan Pencipta 7 petala langit dan 7 petala bumi beserta dengan segala isi-isinya. Selawat dan salam kepada Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW, Penghulu bagi sekelian nabi dan rasul, kepada sekelian para nabi dan rasul, kepada semua para sahabat, kepada ahli rumah Baginda, kepada semua ahlul-ahlul bait dan kepada semua kaum muslimin dan muslimat.

Apabila dikata saka ia begitu sinonim dengan orang-orang Islam apalagi dikalangan orang-orang Melayu terutama dinusantara ini. Biasanya apabila seseorang dihinggapi penyakit yang sedikit pelik, seperti histeria ia sering dikaitkan dengan gangguan yang disabitkan oleh makhluk-makhluk halus terdiri dari jin.

Sebenarnya apakah saka dan mengapa ia sangat ditakuti oleh kebanyakan orang Islam. Disini saya mengajak saudara-saudara yang arif untuk mencurahkan ilmu kurniaan Ilahi agar dapat dikongsi bersama. Mudah-mudahan ia dapat menjadi panduan dan iktibar pada semua.

Wassalam
Back to top Go down
View user profile
ibrahimmtnor
Admin
ibrahimmtnor

Posts : 59
Join date : 2009-11-19

SAKA SECARA UMUM Empty
PostSubject: Re: SAKA SECARA UMUM   SAKA SECARA UMUM EmptyMon Sep 27, 2010 10:56 pm

Assalamu'alaikum dan Selamat Sejahtera

Segala Puji dan Puja hanya tertentu kepada Allah SWT, Tuhan Pencipta 7 petala langit dan 7 petala bumi beserta dengan segala isi-isinya. Selawat dan salam kepada Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW, Penghulu bagi sekelian nabi dan rasul, kepada sekelian para nabi dan rasul, kepada semua para sahabat, kepada ahli rumah Baginda, kepada semua ahlul-ahlul bait dan kepada semua kaum muslimin dan muslimat.

Banyak keterangan/penerangan mengenai saka boleh didapati dengan melayari berbagai-bagai forum/blog diinternet. Meskipun sedikit berbeza tetapi objektifnya hamper sama saja. Ia merangkumi tiga perkara pokok iaitu : saka sebagai warisan keturunan, saka terdiri dari berbagai jenis jin dan kaedah-kaedah digunakan oleh perawat – ada yang menggunakan pendamping dan tidak menggunakan pendamping.

Adapun keterangan dibawah saya ambil dari satu daripada forum/blog yang ditulis oleh saudara AbuZulfiqar. Semuga Allah SWT merahmati beliau seisi keluarga. Mengapa saya mengambil tulisan beliau sebagai ‘landmark’ sebagai menerangkan secara umum apa itu saka ? Jawapan saya adalah, sepanjang pengalaman saya merawat mereka yang adalah masaalah ini, cerita-cerita samada dari pesakit/keluarga dan juga dari dialog dengan ‘waris-waris’ ini, cirinya seperti yang diceritakan dalam forum/blog adalah hampir sama dengan apa yang telah saya lalui.

APA ITU SAKA?

Ringkasnya ‘saka’ adalah jin atau jin-jin yang diwarisi daripada seorang manusia kepada seorang manusia lain sama ada secara disedari atau tidak, biasanya melibatkan keturunan.
Sebenarnya, apa saja jin/ jin-jin yang diwarisi adalah saka tidak kira jin keturunan, segala hantu-hantu seperti hantu raya, jin silat, jin tariqat, jin perubatan/ perbomohan, jin nenek moyang dan sebagainya.
Namun bagi masyarakat Melayu, ‘saka’ lebih difahami sebagai jin/ nenek moyang yang turun daripada orang tua (datuk, nenek, bapa, bapa saudara dll) kepada orang yang lebih muda yang ada pertalian darah dengannya (seperti anak, cucu, anak saudara dsb).

Dan lebih khusus lagi ia disebut ‘saka’ apabila jin itu mengganggu anak cucu kerana ada perkara-perkara tertentu yang sepatutnya berlaku tetapi tidak berlaku. Jika tiada kekecohan, maka masyarakat Melayu jarang menyebutnya sebagai saka.

Jin-jin silat/ seni beladiri dan perubatan tradisional tidak disebut saka oleh kebanyakan masy. Melayu. Jin-jin yang soleh dan jin Islam juga biasanya tidak disebut saka.

Manusia zaman dahulu suka mengambil jin-jin sebagai pembantu mereka untuk menjaga rumah, keluarga, ladang, perubatan, persilatan dsb. Sudah menjadi budaya bahawa setiap keluarga zaman dahulu mendapatkan pembantu dari kalangan jin, kalau tak ada seolah-olah tak lengkap.
Umur jin lebih panjang drpd umur manusia, ada yang ratusan (yang umur pendek) dan biasanya ribuan tahun. Oleh kerana telah ada persetujuan antara jin dengan tuan punya jin tadi, maka jin itu akan terus mendampingi tuannya buat selamanya selagi tidak dibuang (dinamakan buang saka). Setelah tuan punya tadi meninggal, jin itu akan mendampingi pula keturunannya sampailah entah berapa keturunan selagi jin itu tidak mati atau dibuang. Sekiranya jin itu jenis yang banyak atau beranak-pinak, maka selagi tak dibuang selagi itulah mereka akan mendampingi keluarga tersebut.

TANDA-TANDA SAKA


Saka yg disedari- biasanya keturunan itu akan memelihara adat-adat tertentu seperti membuat kenduri pada masa-masa tertentu, melakukan upacara-upacara tertentu pada masa-masa tertentu, menyimpan barang pusaka khas (seperti kain berwarna, alat perhiasan, barang kemas, senjata dsb), yakin diri dan keluarga mereka masih dalam penjagaan nenek moyang (walaupun nenek moyang itu tinggal jauh ataupun telah meninggal dunia), ada mentera tertentu ataupun lain-lain.

Saka yg tak disedari-tiba-tiba ada anggota keluarga yang terkena penyakit teruk, atau penyakit ganjil, atau mimpi yg menakutkan… kemudian dibawa berubat, kemudian diberitahu oleh perawat bahawa itu semua akibat saka/ nenek moyang/ jin keturunan.

ADAKAH ORANG YANG ADA SAKA BOLEH MEMBERI KESAN KEPADA RUMAH ATAU ORANG YANG DIZIARAHINYA?


Kesimpulannya- boleh memberi kesan sama ada secara langsung mahupun tidak langsung bergantung kepada jenis saka.

Orang yg tahu dia ada saka dan mampu menggunakan sakanya- dia boleh menyuruh sakanya berbuat sesuatu (biasanya yang tidak baik). Ini adalah kesan secara langsung dan sering berlaku.
Orang yang tahu dia ada saka tetapi tidak tahu cara memanupulasikannya- rumah atau orang yang diziarahinya boleh terkena sesuatu akibat perbuatan saka secara tidak langsung, tetapi ini jarang berlaku.
Org yang tak tahu dia ada saka- biasanya tak memudaratkan orang lain.
Saka boleh memberi kesan atas keizinan Tuhan, bukan bermaksud si saka itu ada keupayaan sendiri sejak azali.
Samalah seperti tuan anjing, dia boleh mengarahkan anjingnya memudaratkan orang lain. Begitu juga dengan tuan saka, ia boleh menyuruh sakanya memudaratkan orang lain. Bezanya anjing itu nampak sementara saka itu ghaib-tak nampak. Cara beroperasi sama saja.
Di sini kita kena beriman dengan perkara-perkara ghaib. Antaranya percaya jin itu wujud, ia mampu bergerak pantas, ia mampu memudaratkan manusia, ia berusia panjang, jasad kasarnya lemah dsb dan semua itu dengan keizinan Tuhan.

BAGAIMANA MERAWAT MASALAH INI?


Bagi yang tahu dan menjaga saka- tak perlu dirawat kerana biasanya saka itu tidak mendatangkan masalah kepadanya.

Bagi yang tahu tetapi tak mahu lagi saka itu- kena melalui proses pembuangan saka atau rawatan.
Bagi yang tak tahu- apabila dah tahu biasanya tak mahu, maka kena lalui proses pembuangan atau rawatan
Cara rawatan pastinya melalui kaedah tradisional. Rawatan doktor moden setahu saya tak mampu menghilangkannya (boleh jadi ada kajian terbaru yang membuktikan boleh). Namun ada juga sedikit-sebanyak kaedah rawatan sains moden (bukan ilmu kedoktoran) yang berupaya membuang saka seperti melalui getaran, pernafasan, kuasa minda dan seumpamanya, *****a kaedah ini belum popular di kalangan masyarakat awam.
Kaedah tradisional:

Antaranya menggunakan khidmat pawang, bomoh, pakar perubatan tradisonal, tabib, sami dan seumpamanya. Golongan ini biasanya ada jin pendamping mereka sendiri. Jika jin mereka lebih kuat daripada jin saka, maka mudahlah diusir dengan cara-cara tertentu. Tapi ada juga jin saka yang agak kuat di mana mereka boleh kembali- berjaya dijauhkan buat sementara saja.

Jika jin saka lebih kuat, biasanya ia tidak berjaya dihalang daripada terus mendekati si sakit/ org yang nak buang. Malah mampu memudaratkan si perawat pula.

Ada perawat yang berpendamping melibatkan sama cara rawatan menggunakan doa dan ayat-ayat Al Quran. 2 dalam 1.

Ada juga perawat yang berpendamping menggunakan ayat Quran dan doa sbg “cover” shaja tetapi sebenarnya dia bergantung sepenuhnya kepada kekuatan jin/ jin-jin pembantunya sahaja.
Ada juga perawat yang berpendamping tapi tidak menggunakan pendampingnya, dia menggunakan ayat Quran, doa dan petua .

Ada pula perawat yang sepenuhnya bergantung kepada ayat suci, doa dan petua semata-mata.
Saka/ jin yang kuat sangat sukat untuk dibuang. Terutamanya jika yang ‘perjanjian’ dengan tuan punya saka yang mula-mula membuat perjanjian yang berat.

Jin jenis hantu raya boleh dibuang dengan tipu helah. Jenis pelesit juga mudah dibuang. Jenis bajang agak sukar. Jin jenis Ifrit lagi sukar kerana ia kuat. Jenis polong saya kurang pasti. Jenis toyol jarang dijadikan saka kerana ia lebih digunakan untuk kerja-kerja mencuri. Banyak lagi jenis-jenis jin yang dipanggil dengan pelbagai nama ‘hantu’ oleh masyarakat Melayu.

Yang penting, barang-barang tumpangan saka itu seperti alat perhiasan, kain berwarna, adat-adat/ upacara tertentu, mentera-mentera . sebarang bacaan dan seumpamanya mestilah dibuang. Tapi tak boleh dibuang sembarangan, kena ada ahli yang tahu cara-caranya. Jika dibuang sembarangan ditakuti saka itu akan mengamok pula, lagi teruk.

Semuga kita sama-sama mendapat manafaat dari maklumat diatas.

Wassalam
Back to top Go down
View user profile
 
SAKA SECARA UMUM
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
PERUBATAN ISLAM :: SAKA :: Membuang Saka-
Jump to: